Ik ben dol op sprookjes. Eigenlijk meer een echte Disney freak. De fantasierijke wereld vol prinsen, prinsessen, zeemeerminnen (Ariel is absoluut mijn favoriet), pratende dieren en een happy end lijkt me nooit ontgroeid te zijn. Ik probeer die wereld te realiseren in de dingen die ik maak of doe. Zo wordt het elke keer weer een beetje 'echter' voor mij.

Bakplezier

Italiaans tomatenbrood

Een tijd terug werden Brandweerman en ik uitgenodigd door zijn ouders om te gaan uiteten. Daar kregen we tussen de gerechten door telkens heerlijke sneetjes Italiaans tomatenbrood. Ik kon me er echt gewoon mee volproppen. En ja - uiteraard - kan ik zo'n lekker (of nog lekkerder) brood zelf ook maken. Omdat ik gewoon zo zot ben van het brood - ook omdat het lekker is om gewoon zo te eten - wil ik het recept graag met jullie delen.

Wat heb je nodig:
  • 360 gram bloem
  • 260 ml water
  • 1 eetlepel gist
  • 1,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel suiker
  • 1 theelepel rode pesto
  • 3 eetlepels olijfolie (of de olie van zongedroogde tomaten, is nog lekkerder)
  • 1 teen knoflook
  • Oregano
  • Rozemarijn
  • Basilicum 
  • Tijm
  • Zongedroogde tomaten
  • Olijven
  • Pijnboompitten
  • Geraspte kaas
Hoe ik het doe:

Verhit de olie in een pannetje, doe er de fijngesneden knoflook, oregano, rozemarijn, basilicum, en tijm bij. Laat dit even fruiten (ongeveer een minuut of 2). Zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt.
Voor de kruiden en de andere ingrediënten in het rood heb ik geen hoeveelheden aangeduid. Ik ben zelf iemand die nogal graag wat bij elkaar kapt omdat ik gewoon geen geduld heb om altijd de juiste hoeveelheden te gebruiken.

Doe dit mengsel dan samen met alle andere ingrediënten buiten degene die ik in het rood heb aangeduid in de broodbakmachine. Stel het in op wit brood met een medium korst en laat het beginnen.

Ondertussen kan je de zongedroogde tomaten en olijven fijnhakken. Leg ze daarna even op een stuk keukenrol. Nadat de machine een eerste keer gepiept heeft mag je de zongedroogde tomaten, olijven en pijnboompitten toevoegen aan het mengsel.


Wanneer je brood aan het rijzen is kan je de geraspte kaas er over strooien voor een lekker korstje.


En voila, zie hier het resultaat! Hopelijk vinden jullie het even lekker als ik. Je kan eindeloos variëren met verschillende ingrediënten




Lavendelkoekjes

Ik hou van de geur van lavendel. Ik hou van koekjes. Ik hou nog meer van de combinatie van deze twee.
En ik hou ervan om dingen die ik lekker vind - of lekker gemaakt heb - te delen met anderen. In tegenstelling tot Brandweerman die agressiever kan reageren dan een hond als er iemand - beter gezegd ik - iets zonder vragen uit zijn bord durf vissen.

Wat heb je nodig:
  • 250 gram bloem
  • 175 gram boter
  • 90 gram kristalsuiker (of 80 gram kristalsuiker met 10 gram vanillesuiker)
  • 1 groot eigeel
  • 1 eetlepel lavendelbloempjes (zorg dat er geen steeltjes bij zitten, dat smaakt nogal bitter)

Hoe ik het doe:

Meng de boter, suiker en de lavendel tot een romig mengsel. Voeg daarna het eigeel toe en roer het nog eens door elkaar. Daarna kan je bloem geleidelijk toevoegen en kneden tot een samenhangend deeg. De lavendel kocht ik bij Dille & Kamille aangezien wij geen lavendel in de tuin hebben staan.


Pak het in met folie en laat het ongeveer een halfuurtje in de koelkast rusten.
Verwarm de oven op 200°C. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Daarna kan je vormpjes uitdrukken.


Leg de vormpjes op een bakplaat met bakpapier. Ik gebruikte er leuke bloempjes voor. En dat laatste lelijke heuveltje dat je daar ziet is het schaambrokje (zo noemen bij ons thuis alle laatste restjes van iets).


Bak de koekjes 10 minuten en laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten